Takaisin listaukseen

Aihe: Keittiön uudistus

Itse suunniteltu ja asennettu keittiö

Tommi Kolari on monelle Noblessan asiakkaalle tuttu mies, sillä hän perusti oman rakennusalan yrityksensä jo 14 vuotta sitten ja on sittemmin asentanut käyttövalmiiksi tuhansia Noblessa-keittiöitä ympäri Suomen. Kun tuli aika suunnitella oma koti, Tommille oli kunnia-asia tehdä kaikki alusta alkaen itse. Näyttävä 181-neliöinen omakotitalo kohoaa Keitele-järven rantatontilla. Talo on kolmen vuoden rakennusurakan ja vielä useamman vuoden […]

Tommi Kolari on monelle Noblessan asiakkaalle tuttu mies, sillä hän perusti oman rakennusalan yrityksensä jo 14 vuotta sitten ja on sittemmin asentanut käyttövalmiiksi tuhansia Noblessa-keittiöitä ympäri Suomen. Kun tuli aika suunnitella oma koti, Tommille oli kunnia-asia tehdä kaikki alusta alkaen itse.

Näyttävä 181-neliöinen omakotitalo kohoaa Keitele-järven rantatontilla. Talo on kolmen vuoden rakennusurakan ja vielä useamman vuoden haaveilun tulos. Tommi suhtautui projektiin samalla tinkimättömyydellä kuin jokaiseen asentamaansa Noblessa-keittiöönkin:

– Tämä talo rakentui keittiön ympärille, sillä se on kaiken keskipiste. Halusimme ison keittiön, mutta matkan varrella mittasuhteet vielä muuttuivat, ja talosta tuli suunniteltua pidempi. Niinpä keittiölle on nyt reippaasti tilaa 98-neliöisen olohuone-keittiö-eteisen yhdistelmässä.

 Vetimetön keittiö on aina tyylikäs. Valitsimme Noblessan mallistosta mustan Divine-keittiön, johon tuli iso ja leveä saareke. Nyt kun meillä on vetimetön keittiö ensimmäistä kertaa elämässä, niin en ole kyllä vetimiä kaivannut. Kodinhoitohuoneen kaappeihin tosin laitettiin lippavetimet.

Tommi Kolari

Tommi piirsi talonsa itse. Rakenteiden erityiset yksityiskohdat, kuten eri suuntaan talon katon kanssa kulkeva sisäkatto, vaativat kaiken piirtämistä käsin alusta alkaen:

– Ei tätä millään ohjelmalla olisi voinut piirtää. Valokattorakennelma on melkoinen erikoisuus, ja talo on muutenkin keskieurooppalainen tyyliltään. Onneksi löysin vastaavan mestarin projektille, ja saimme kaiken toteutettua.

Taloon haluttiin paljon säilytystilaa, ja lisäksi Tommi tarvitsi yrityksensä tavaroille oman varastotallin. Varastosta tuli neliömäärältään jopa taloa suurempi. Talon tyyli alkoi muotoutua keittiön valinnan jälkeen. Ainut ehdoton vaatimus keittiölle oli, että sen pitää olla vetimetön:

– Vetimetön keittiö on aina tyylikäs. Valitsimme Noblessan mallistosta mustan Divine-keittiön, johon tuli iso ja leveä saareke. Nyt kun meillä on vetimetön keittiö ensimmäistä kertaa elämässä, niin en ole kyllä vetimiä kaivannut. Kodinhoitohuoneen kaappeihin tosin laitettiin lippavetimet.

Kun talon suunnittelu oli Tommin vastuulla, sai Veera vapaat kädet sisustuksen suhteen. Tommi olisi halunnut kokonaan mustan keittiön, Veera taas kokonaan puukuosia. Lopputulos on toimiva kompromissi, jossa keittiön mustat kaapistot yhdistyvät työtasoihin, keittiösyvennykseen ja saarekkeen päätyyn sijoitetun aamiaispisteen tammikuosiin.

Veera on innokas kotipuutarhuri, joten hän halusi keittiöön yrttien kasvatukseen sopivat uv-valot. Se onnistuikin Noblessan Backlight-hyllyjärjestelmällä, jonka valaistut kasvihyllyt auttavat pitämään yrtit hengissä talven yli. Myös keittiön syvennykseen asennettiin alta valaistut avohyllyt.

Kodin kekseliäät yksityiskohdat

Saarekkeen aamiaispiste on osoittautunut niin viihtyisäksi, että varsinainen ruokapöytä on jäänyt vähemmälle käytölle. Saarekkeen luona kokkaillaan Elican Nikolatesla-tasoliesituulettimen äärellä samalla upeita järvimaisemia ihaillen. Tommi kertoo tasotuulettimen olevan keittiössä eniten iloa tuottava laite:

– Olen asentanut satoja tasotuulettimia ja testannut niiden toimintaa myymälöissä, mutten ole käytännössä tiennyt niiden tehokkuudesta. Nyt kun tätä on käyttänyt, niin se toimii kyllä älyttömän hyvin.

Keittiön lisäksi Noblessan kiintokalusteilla sisustettiin myös kodin muita tiloja. Kodinhoitohuoneen leveä kaappiseinä on eläväpintaista Scala-betonikuosia, ja kaapiston alapuolella tuikkivat hauskat sokkelivalot. Tommi tuntee Noblessan malliston läpikotaisin, joten hän keksi myös saunatilan yhteydessä sijaitsevaan istuinsyvennykseen oman yksityiskohdan: pyyhenaulakkona toimii koukullinen reelinkitanko, joita näkee yleensä kauhatelineinä keittiöiden välitilassa.

Mustien ja harmaiden kaapistojen lisäksi talossa on myös yksi väripilkku, sillä wc-tiloissa hehkuu Divine-kaapisto ruosteenpunaisessa sävyssä. Lämmin värimaailma täydentyy kaakeleihin yhteensopivalla työtasojen ja avohyllyjen Ferro Bronze –kuosilla.

Kun ammattilainen rakentaa talon, vastaan ei tule raksamokia. Kolmen vuoden aikana talon rakentaminen eteni päivätyön rinnalla iltaisin ja viikonloppuisin. Ahkeran tekijän projektit eivät suinkaan lopu talon valmistumiseen. Seuraavaksi suunnitteilla on jo rantasauna ja pitkä laituri. Välissä pitää kuitenkin nauttia kovan työn hedelmistä:

– Koko taloprojekti on ollut haaveeni jo täysi-ikäisyydestä asti. Ostin ensimmäisen omakotitalon 19-vuotiaana. Silloin ajattelin, että teen vielä joskus oman talon. Tämä on se syy, miksi töitä on tehty lujaa kaikki nämä vuodet. Nyt tarkoituksena on vähän hengähtää ja nauttia tästä kaikesta, Tommi summaa.

Yhteistyössä

Ideoidaanko yhdessä?

Tule käymään kahvilla, niin ideoidaan järkihintainen keittiö, jossa et tingi mistään.